> > > Testul sudorii (iontoforeza)

Testul sudorii măsoară cantitatea de sare (ionii de sodiu şi clor) din sudoare (transpiraţie). În mod normal, sudoarea de la suprafaţa pielii conţine foarte puţin sodiu şi clor. Copii ce suferă de mucoviscidoză (fibroză chistică) vor avea de 2 până la 5 ori mai mult sodiu şi clor în sudoare. Testul sudorii este metoda standard de diagnosticare a fibrozei chistice. Metoda poate fi aplicată începând de la vârsta de 2 zile. Nu este dureroasă, nu necesită o pregătire specială, rezultatul nu este modificat de medicaţia copilului.

Înaintea testului, copii pot fi alăptaţi, spălaţi, îngrijiţi aşa cum se obişnuia înainte. Pe timpul acestui test se administrează cutanat copilului o substanţă ce stimulează sudoraţia (transpiraţia), apoi se aplica electrozi pe zona de piele vizată, ce vor servi la stimularea electricăa pătrunderii substanţei în piele. Sudoarea rezultată este colectată pe tampoane speciale şi se măsoară cantitatea de sodiu şi clor din compoziţia ei. Durata totală a testului este sub o oră, rezultatele fiind communicate în aceeaşi zi.

În Clinica de Pediatrie III se foloseşte o metodă electronică de determinare automată a concentraţiei de NaCl din sudoare cu aparatul NANODUCT.

Testul sudorii (iontoforeza) - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii - M.S. Curie Bucuresti